20 jaar ervaring

Over de stichting

Al meer dan twintig jaar is het onze missie om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Dat doen we door het organiseren van landelijke debattoernooien, het geven van debattrainingen in de klas, het verzorgen van nascholing aan docenten en het ontwikkelen van lesmateriaal. We werken op honderden scholen in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Ons team

Vindt het leuk om haar eigen truien te breien

Amal Maatoug
Trainer

Met altijd een lach op haar gezicht reist Amal vanuit Leiden, waar ze Rechten studeert, het hele land door. Ze wil ervoor zorgen dat jongeren net zo veel van debatteren gaan houden als zij!

‘Debatteren kun je leren’ is haar lijfspreuk

Conny Ettema
Trainer

Als leerkracht op een basisschool is Conny dé persoon met kennis over debatteren met jonge kinderen. Haar school won diverse keren het Madurodam Basisschool Debattoernooi!

Vaart in zijn vrije tijd het liefst op een zeilboot rond

Daniël Spierings
Trainer

Stoomde al tijdens zijn middelbare schooltijd debatteams klaar voor toernooien. Heeft nu naast zijn werk voor de stichting nog tijd en energie om twee studies te doen!

Davy’s pak kent ieder toernooi een andere kleur!

Davy Kooij
Trainer

Davy werd in 2019 de beste spreker van ROC RijnIJssel en kon daarna niet meer stoppen met debatteren. Hij krijgt de meest stille scholieren aan de praat en de meest drukke scholieren stil.

Alle teamleden bekijken

Treedt ook met veel plezier als juryvoorzitter op!

Freek Wolter
Trainer

Zat in onze talentenpoule en reist nu vanuit de Achterhoek het land door om jongeren te trainen. Als student Geschiedenis voegt hij graag interessante historische feitjes toe aan het debat.

Kan zeer overtuigend in het Fries debatteren!

Freya Sixma
Communicatiemedewerker

Vond jurylid zijn op de toernooien zo leuk, dat ze besloot voor de stichting te gaan werken. Is altijd op zoek naar het perfecte plaatje om leerlingen en docenten te betrekken bij debatteren.

Spreekt ook een goed woordje Turks!

Giel Wind
Trainer

Werkt al een tijd voor de stichting en heeft een passie voor politiek en debatteren. Naast zijn studie architectuur overtuigt hij scholieren van de kracht van goed spreken.

Gaat nooit van huis zonder zijn Smintjes

Jacco van Mersbergen
Directeur

Is al jaren betrokken bij maatschappelijke organisaties voor jongeren. Hij stuurt vol enthousiasme ons gemotiveerde team aan met een scherpe blik en duidelijke visie!

Gebruikt letterlijk voor álles een to-do lijst

Jeroen Konings
Projectmanager Debattoernooien

Miste op school debat in het lespakket en gelooft dat er veel meer gepraat moet worden over maatschappelijke thema’s. Hij geniet van de debatten tijdens de toernooien die hij vol passie organiseert!

Bakt in haar vrije tijd graag een lekkere taart!

Josje van der Meer
Projectmanager Trainingen

Helpt jongeren graag verder: hen beter leren spreken past precies in dat straatje. Ze puzzelt met liefde om trainingen voor iedereen door ‘t hele land mogelijk te maken.

Verzamelt na iedere training feedbackpost-its!

Manal Moussane
Trainer

Werd beste spreker van Zuid-Holland en merkt nu, tijdens haar medische studies, nog steeds hoe belangrijk goed spreken is. Naast haar trainingen leidt Manal ook de oefenavonden voor juryleden.

Doet veel vrijwilligerswerk in haar vrije tijd!

Marie-José van der Veer
Relatiemanager

Verbinding zoeken is het streven van Marie-José. Zowel in haar vrije tijd als op haar werk is zij een geweldige gesprekspartner. Vol zorg onderhoudt zij het contact met onze partners en juryleden.

Bij haar thuis schijnt altijd het zonnetje!

Martine de Vroome
Controller

Sinds de oprichting van de stichting is Martine er al bij. Ze is onze financiële vrouw en heeft een antwoord op alle vragen over cijfers, getallen en percentages. Martine is de meest optimistische van ons allen.

Vertelt met passie over feministische boeken!

Monique Spijkers
Trainer

Zat eerder in het kantoorteam om onze debattoernooien te organiseren. Nu geeft ze vol enthousiasme debattraining in de klas. Haar missie: leerlingen out of the box laten denken.

Leest nog voor het ontbijt drie kranten

Nadine Hoen
Trainer

Raakt nooit uitgepraat over debatteren! Voor Nadine is een les pas afgelopen als leerlingen net zo enthousiast zijn over debat als zijzelf. Als sfeermaker en initiatiefnemer inspireert ze klassen.

Rijdt het hele land door in haar rode Mini!

Neila Bakija
Trainer

Is politiek helemaal up-to-date! Neila zat ooit in onze talentenpoule, liep eerder stage bij een ministerie en debatteert er nu op los bij de Erasmus Debating Society.

Bezoekt het liefst elke week een ander museum

Roos Lingbeek
Projectmanager Trainingen

Met een passie voor speeches en bergen aan ervaring met educatieprojecten werkt Roos aan onze debattrainingen. Ze heeft een hart voor schooldebat, want: de jeugd heeft écht de toekomst!

Is een echte nieuwsjunkie én gossip fan!

Sanne Scholing
Senior Projectmanager

Werkt al sinds 2014 voor de stichting en zet zich nog steeds met liefde in om jongeren zelfverzekerder te leren spreken. Is altijd op de hoogte en verbindt graag mensen en ideeën aan elkaar; haar creativiteit kan ze kwijt in ons lesmateriaal.

Kan je alles vertellen over de nieuwste films

Severin Heuvelman
Trainer

De vrolijkste noot van ons team. Severin krijgt elke klas mee met zijn enthousiaste trainingsstijl. Als oud mbo debatkampioen is hij dan ook zeer overtuigend!

Walter ontspant graag met zijn basgitaar

Walter Freeman
Senior Trainer

Heeft met veel plezier en succes al honderden klassen en docenten getraind; Walter krijgt iedereen enthousiast en is voor docenten en onszelf hét vraagbaken rondom debatteren!

Historie

Vanaf de oprichting van het Nederlands Debat Instituut in 1998 is het ons streven geweest om de kennis over goed spreken, luisteren en argumenteren in Nederland te verbeteren. De beste plek om dat te doen is op school. Vandaar dat wij vanaf de eerste dag van ons bestaan actief zijn binnen alle lagen van het onderwijs. Het animo van deelnemende scholen groeide met het jaar en er kwam een cultuurverandering in het onderwijs: meer en meer scholen gingen deelnemen aan debatactiviteiten. Het NK Debatteren voor Scholieren groeide uit tot een van de oudste en grootste scholierencompetities van Nederland met deelname meer dan 100 scholen per jaar.

In 2013 hebben wij onze onderwijsactiviteiten ondergebracht in een stichting. Zo kunnen we met behulp van fondsen en andere partners op steeds grotere schaal debatactiviteiten in het onderwijs organiseren. Met onze eigen activiteiten en de ondersteuning van docenten die zelfstandig met debat aan de slag willen, dragen we inmiddels bij aan debatonderwijs voor tienduizenden jongeren per jaar.

Ons bestuur

Het bestuur van de stichting wordt gevormd door:

Bestuur - Roderik van Grieken

Roderik van Grieken
Voorzitter

Bestuur - Marieke Kopinsky

Marieke Kopinsky
Penningmeester

Bestuur - Catherine Dumont de Chassart

Catherine Dumont de Chassart
Secretaris

Bestuur - Pieter Idenburg

Pieter Idenburg
Algemeen bestuurslid

Bestuursleden ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden, behalve een vergoeding voor gemaakte onkosten.

Anbi-status

Stichting Nederlands Debat Instituut heeft het ANBI-keurmerk en voldoet aan haar publicatieplicht door de hoofdlijnen uit het beleidsplan 2019/2020 en het meeste actuele jaarverslag 2018/2019 te publiceren.

Stichting Nederlands Debat
Instituut heeft en ANBI-status

Anbi-status

Stichting Nederlands Debat Instituut heeft het ANBI-keurmerk en voldoet aan haar publicatieplicht door de hoofdlijnen uit het beleidsplan 2019/2020 en het meeste actuele jaarverslag 2018/2019 te publiceren.

Stichting Nederlands Debat
Instituut heeft en ANBI-status

Partners

Ontwerp website Laura de Jongh

Code Klik & Steen

Tekst Noortje van Dorp

Ontwerp website Laura de Jongh

Code Klik & Steen

Tekst Noortje van Dorp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het nieuwste lesmateriaal, lestips en actuele stellingen direct in je mail via onze nieuwsbrief!